Bijeli tartuf

Bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) vrsta je koja osim što je najcjenjenija može najviše i narasti. Njegova boja varira od oker žute do svjetlo smeđe ili od blijedozelene do sivo zelenkaste. Izraženi miris jači je od ostalih vrsta tartufa i ovisi o stablu s kojim živi u simbiozi.

Sezona berbe kreće od rujna do kraja prosinca i u to vrijeme može ga se nabaviti svježega. U Istri se područje traženja bijelog tartufa proteže od okolice samog naselja Livade duž šume u dolini rijeke Mirne. Ova vrsta tartufa zahtijeva posebne uvjete klime i tla i ovisi o raslinju nad sobom. Raste pod zemljom u dubini od deset-petnaest centimetara i ne daje nikakvog znaka na površini. Bere se uglavnom kad naraste na veličinu trešnje pa do veličine jabuke, ali može dostići i veličinu dinje.

Najveći tartuf pronašao je gospodin Giancarlo Zigante u studenom 1999. blizu Buja. Težio je 1,310 kg. Taj jedinstveni primjerak nazvan je Millennium i ušao je u Guinessovu knjigu rekorda.

     

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju „Dani Zigante tartufa“. Maratonska manifestacija proteže se na čak sedam jesenjih vikenda, i to od kraja mjeseca rujna, do prvog vikenda u mjesecu studenom. Kroz sajam u tom vremenskom razdoblju prođe do 30.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta.
Sajam tartufa se otvara u nedjelju 21.09.2014. u 10 sati a svečano otvorenje „Dana Zigante tartufa“ je u 13 sati.

Restaurant Zigante            Zigante tartufi     Guinness world records        Pratite nas    Izrada: Studio web art